Jest to związane z tym, że nieraz istnieje potrzeba znalezienia i zakupu naprawdę specjalistycznej aparatury, co nie zawsze jest możliwe w pobliżu.
Wirtualna sieć pozwala szybko zapoznać się z ofertami z całej Polski, a nawet z całego świata.
Dzięki temu nawet mały gabinet lekarski może szybko złapać kontakt z dużymi czy bardzo wyspecjalizowanymi hurtowniami takiego sprzętu. Nic więc dziwnego, że zakup sprzętu medycznego w Internecie jest coraz chętniej wybierany przez klientów a niejedna hurtownia zakłada specjalną stronę internetową ze swoim asortymentem.Zanieczyszczenie dłoni W wielu badaniach przeprowadzonych wśród personelu medycznego wykazano, że na dłoniach badanych obecna jest flora fizjologiczna oraz zanieczyszczenia, na które składają się m.in.gronkowiec złocisty (10,5-78,3% ? w tym MRSA do 16,9%), Pseudomonas (1,3-25%), Klebsiella (17%), Clostridium difficile (14-59%), VRE (do 41%), różne inne bakterie Gram ujemne nie wymienione powyżej (21?86,1%), grzyby (41-81%) oraz wirusy ? rota (19,5-78,6%) rhino (do 65%) czy HCV (8?23,8%)1. Wiele z tych patogenów odgrywa ważną rolę w zakażeniach wewnątrzszpitalnych1. Używanie rękawiczek znacząco zmniejsza ryzyko zakażeń, choć jest to uzależnione od poprawnego ich założenia i noszenia ? uszkodzone rękawiczki nie zapewniają ochrony2. Częstość używania W 1987 w USA zalecono używanie jednorazowych rękawiczek we wszystkich kontaktach z pacjentem3. Badanie wśród 1150 położnych wykazało, że ponad 30% zakłada je jedynie w przypadku pacjenta z chorobą zakaźną (2006, Japonia)4.
Od lat 80.
w wielu krajach wprowadzono zalecanie noszenia rękawiczek także przez dentystów5.
Dezynfekcja (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) ? postępowanie mające na celu niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników1.
Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, ale nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe1.
Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych. Wyniki dezynfekcji zależą od trzech czynników: drobnoustroju ? gatunek, liczba, aktywność fizjologiczna, środka dezynfekcyjnego ? właściwości chemiczne i fizyczne, stężenie, czas działania, środowiska ? temperatura, wilgotność, pH, obecność materii organicznej, poziom kationów Ca2+ i Mn2+ itp. Do dezynfekcji stosuje się metody fizyczne, chemiczne i termiczno-chemiczne1.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dezynfekcja.